De zwarte parel onder de runderen
De Angus (Aberdeen Angus) is een Schots runderras dat voornamelijk gekend is in de rundvleesproductie. Ze werden ontwikkeld uit runderen die van nature voorkomen in het graafschap Aberdeenshire (Schotland) en staan bekend als Black Angus in de meeste delen van de wereld. Het is een zeer geliefd ras welke niet alleen gedijt in de Schotse Highlands en de Ierse vlakten, maar tevens zijn weg heeft gevonden naar Canada, de V.S. en vele Zuid-Amerikaanse landen o.a. Uruguay, Paraguay, Brazilië.
Eigenschappen
Ze zijn van nature hoornloos en zijn effen zwart of rood. In de V.S. worden ze beschouwd als twee aparte rassen – Red Angus en Black Angus. Black Angus is in de VS veruit het populairst. Enkel in Schotland spreekt men van de “Aberdeen Angus” omdat het ras daar geografisch beschermd is. Het is een taai en hard ras dat niet te kieskeurig is wat betreft hun voedsel; een ideaal buitendier dus. Het kalven gebeurt zeer vlot en geheel zelfstandig zonder hulp van de mens. Van het voorjaar tot in de herfst vertoeven de kalveren op de groene weilanden en drinken ze moedermelk direct van de uier en daarnaast is er nog het vers gras. Deze natuurlijke opfok in de vrije natuur zorgt voor heerlijk mals vlees. Met recht behoren de Angusrunderen tot de beste rundvleesrassen van de wereld.
De dieren zijn vroegrijp (na 24 maanden kunnen ze voor het eerst kalven), hebben een hoge vruchtbaarheid, produceren vitale kalveren en halen een hoog vleesrendement uit relatief lage voederkosten. Bovendien zijn de dure opstalkosten en mestoverschotproblemen zo goed als onbestaande.
Grasdieet
Smaak en malsheid gelden in Ierland als zeer belangrijke kwaliteitscriteria voor rundsvlees, de ontwikkelde voedermethoden garanderen rundvlees van hoogste kwaliteit. Ierse Angusrunderen hebben een uitsluitend grasdieet en dat smaakvoordeel proef je gewoon. Terwijl verschillende Noord & Zuid-Amerikaanse Angusrunderen naast gras in de laatste maanden een zorgvuldig uitgebalanceerd graandieet (maïs, graan, hooi en luzerne) krijgen. De smaakbeleving van een grasdieet tegen dat van een graandieet, is een wereld van verschil.
Nog een belangrijk kwaliteitsmerk voor Angus is de mate waarin het doorregen of geaderd is. Enkel rundsvlees dat het fijnst doorregen is krijgt de hoogste kwaliteitsonderscheiding “prime”. Iers Angus rundvlees past uitstekend binnen een goed gebalanceerd dieet, het bevat een krachtige mix van proteïnen, ijzer, zink en vitamine B.
De veiligheid van het Ierse rundsvlees is bij de Ierse producenten prioriteit nummer één, het voedselveiligheidsmanagement in samenwerking met het Iers voedselagentschap en Bord BIA resulteert in het feit dat het Ierse rundvlees een goede reputatie met betrekking tot kwaliteit, voedingswaarde en veiligheid blijft houden. Bovendien wordt Irish Angus rundvlees afgeleverd met een certificaat van raszuiverheid aan de hand van een gecontroleerde stamboom.