fbpx

Charolais

Een van de oudste en grootste vleesveerassen ter wereld

De Charolais behoort tot één van de oudste en grootste vleesrassen van de wereld. Het ras komt oorspronkelijk uit Saône-et Loire, land van Nievré in de Bourgogne streek.

De runderen hebben een roomkleurige vacht, zijn zeer robuust met korte grove poten en hebben een rustig karakter. Het ras werd voornamelijk ingezet in de landbouw als trekdier voor het ploegen van de velden, maar vanaf midden vorige eeuw wordt het nog alleen gefokt voor de vleesproductie.

Vleesras

In Frankrijk is de Charolais het belangrijkste vleesras. Hun goede vruchtbaarheid, enorme snelle gewichtstoename en de natuurlijke geboorte zonder menselijke hulp vormen de grootste troeven van dit ras. De dieren hebben een hoog vleesrendement, veel vlees en weinig vet in verhouding tot het beendergestel. Deze populaire eigenschappen hebben er ook toe geleid dat het ras wereldwijd werd geëxporteerd en ook vaak als kruisingsras wordt ingezet om de groei en vleesrendement te verhogen. Zo is een groot deel van de Ierse veestapel vaak een kruising van de Charolais met Hereford en Angus runderen en is het Brazilaanse Canchim-ras ontstaan uit een kruising tussen Charolais en rassen zoals de Zebu.

Sober

Het is een sober ras dat al snel genoegen neemt met het menu dat het wordt voorgeschoteld. Het dier wordt ook vaak ingezet in natuurlijke begrazingsprojecten omdat het zich perfect kan handhaven in ruige gebieden. In de wintermaanden is het een groot verwerker van ruwvoer dat vaak in eigen bedrijf wordt geproduceerd. Bijvoeren met krachtvoer is vaak overbodig wat een lager voederkost met zich meebrengt.

Vleeskwaliteit

Het vlees is van een zeer goede kwaliteit, het is mager, bevat weinig vet en donkerrood van kleur. Net zoals bij Het Belgisch Wit-Blauwe ras is het vlees van vaarzen donkerder en smaakvoller als dat van stieren. Het vlees is wat vaster maar bijzonder smaakvol en is in Frankrijk het meest verwerkte vleesras naast de Limousin en de Blonde d’Aquitaine.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button