fbpx

Wit-Blauw

Belgisch Wit-Blauw, rundvlees van bij ons

Het Belgisch Wit-Blauw, of afgekort BWB, soms ook BBB, naar de Franstalige naam, Blanc Bleu Belge, is een runderras dat voornamelijk gehouden wordt voor het vlees.

Het BWB rund is minstens indrukwekkend te noemen omwille van zijn volume, ronde vormen en sierlijke lijn. Hun robuuste fysiek uit zich in een extreem ontwikkelde spiermassa, een sterk beendergestel en een lange rug. Het is dan ook drager van de dikbilfactor. Het dankt zijn naam trouwens aan de haarkleur, die varieert tussen egaal wit en een blauw schijnend kleurpatroon.

Ras

Het ras gaat terug op een mengelmoes van lokaal landvee dat aan het eind van de 19de eeuw in grote delen van hoog en midden België voorkwam, welke de invloed van ingevoerde Engelse Shorthorn onderging. Door een strenge selectie zijn de Belgische rundveehouders erin geslaagd een dier met unieke genen te creëren. Het BWB rund nam het vaandel over van het Belgische trekpaard en bezorgt ons land naam en faam over de hele wereld. Het wordt dan ook uitgevoerd naar verschillende landen en dit sinds het begin van de jaren tachtig.

Controverse

Ondanks het succes is er ook controverse over het vleestype, dat zo ver werd door geselecteerd dat natuurlijk kalveren onmogelijk is geworden. Precies om die reden werd in Zweden zelfs verboden om nog langer met deze dieren te fokken. Een pleidooi om opnieuw meer aandacht te besteden aan het oorspronkelijke dubbeldoel rund.

Nochtans beantwoordt het BWB rund volledig aan de eisen van de eerste keus vleesmarkt. Het ras biedt het hoogste percentage aan eerste keus vlees van alle rassen. Bij éénzelfde gewicht heeft een BWB dier ruim 100 kg meer vlees dan eender welk rund met een gemiddelde conformatie. Het karkas bevat niet alleen meer vlees maar heeft bovendien een hoger percentage aan kwaliteitsvolle stukken.

La Bleue de Prés-vaarzen voor de smaak 

Het vlees van vrouwelijke vaarzen is donkerrood en rijker van smaak in tegenstelling tot het vlees van jonge mannelijke dieren welk lichter is van kleur. Het is arm aan vet (<12%) en dankzij de fijne musculaire structuur is het vlees extreem mals. Daarnaast bevat het vlees bijna geen marmering. Deze eigenschappen zijn ontstaan uit de behoefte van de consument naar gezond, sappig en mager vlees.

We werken samen met lokale telers en betrekken ook voor de liefhebbers,  La Bleue de Prés –vaarzen uit de Ardennen, een traditionele Wit Blauw maar met een strenger lastenboek en verbeterde voeding.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button