fbpx

Wit-Blauw

Belgisch Wit-Blauw, rundvlees van bij ons

Nationale trots. Al sinds de tweede helft van de 19de eeuw loopt deze klassieker te pronken op onze Belgische grasvelden. Rustige dieren, te herkennen aan de witte koppen met blauw- schijnende vlekken tot volledig blauwe vacht. Ze hebben een opvallend ontwikkelde spiermassa en hebben duidelijk herkenbare billen die zeer veel vlees bevatten. Dat vlees is niet alleen supermals, het bevat ook heel veel karakter, smaak en slechts weinig vet. Een geliefd ras bij de versnijders omwille van het hoog slachtrendement en hoog % edele deelstukken. Het Witblauwe ras kent ook een lage ecologische voetafdruk en is met 85% het meest voorkomende vleesras in België.

Het Belgisch Wit-Blauw, of afgekort BWB, soms ook BBB naar de Franstalige naam Blanc Bleu Belge, is een runderras dat voornamelijk gehouden wordt voor het vlees. Het BWB rund is minstens indrukwekkend te noemen omwille van zijn volume, ronde vormen en sierlijke lijn. Hun robuuste fysiek uit zich in een extreem ontwikkelde spiermassa, een sterk beendergestel en een lange rug. Het is dan ook drager van de dikbilfactor. Het dankt zijn naam trouwens aan de haarkleur, die varieert tussen egaal wit en een blauw schijnend kleurpatroon.

Ras

Het ras gaat terug op een mengelmoes van lokaal landvee dat aan het eind van de 19de eeuw in grote delen van hoog- en midden België voorkwam, welke de invloed van ingevoerde Engelse Shorthorn onderging. Door een strenge selectie zijn de Belgische rundveehouders erin geslaagd een dier met unieke genen te creëren. Het BWB rund nam het vaandel over van het Belgische trekpaard en bezorgt ons land naam en faam over de hele wereld. Het wordt dan ook uitgevoerd naar verschillende landen en dit sinds het begin van de jaren tachtig.

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button