fbpx

Wagyu of Kobe beef

Mag het ietsje meer zijn?

Wagyu betekent letterlijk ‘Japans vee’. We horen soms spreken over ‘Wagyu’ en ‘Kobe’ vlees en we weten dat het dan over duur vlees gaat, maar waarom is Wagyu Kobe zo’n duur vlees?

Het is pas echt Wagyu als het geboren en opgegroeid is in Japan en van één van de vier Japanse veerassen is: Japans zwart, Japans bruin, Japans polled (Japans Poll), Japanse korthoorn of van een kruising binnen deze rassen. De volledige veestapel zou maar uit een 3000 stuks bestaan die allemaal in Japan zijn en het exporteren van de originele Japanse Wagyurunderen is verboden. Dit om de bloedlijnen te vrijwaren en de raszuiverheid te garanderen.

Kobe komt van het Japanse zwarte Tajima ras. Kobe vlees, Kobe steak, Kobe-gyu, Tajima-hyu en Tajima steak zijn allemaal geregistreerde Japanse merken. Het vlees van de Tajima-gyu koeien moet aan hoge eisen voldoen alvorens ze gecertificeerd kunnen zijn.

Zo moeten ze o.a. geslacht worden in erkende slachthuizen, een marmering hebben van minstens 6 in de marmering index BMS, een A of B score op gebied van vleesopbrengst etc.

Het vee mag enkel zuiver water drinken en moeten gevoed worden met granen zoals rijst, stro, maïs, gerst en andere granen. Het is de smaak en de marmering met shimofuri vet, wat smelt bij hoge temperatuur wat het vlees uniek maakt.

Mythe

Een veelgehoorde mythe is dat de malsheid van het Wagyuvlees mede wordt verkregen door de runderen te masseren, klassieke muziek te laten beluisteren en bier te laten drinken. In de praktijk geldt dit alleen voor het allerduurste vlees van enkele boerderijen in Japan, en geldt dit niet voor al het wagyuvlees.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button