fbpx

Pietrain varken

Varkensvlees van bij ons

Carmans kiest zijn vleesleveranciers voor Belgisch Pietrainvarkensvlees zeer nauwkeurig. We zoeken altijd naar de beste kwaliteit. En dat merk je ook aan onze versnijdingen en gehaktbereidingen.

Oorsprong

Piétrain is een Belgisch varkensras. Tussen 1920 en 1950 werd dit wit-zwarte varkensras uitsluitend in en rond Petrem (Piétrain) bij Geldenaken (Jodoigne) gefokt.

De Piétrain ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires, die na de Eerste Wereldoorlog werden ingevoerd wegens een gebrek aan fokvarkens. Tot dan waren vleesvarkens niet alleen in trek om hun vlees, maar ook wegens hun vet. Toen na de Tweede Wereldoorlog de welvaart steeg, nam ook de vraag naar varkensvlees van hoge kwaliteit toe.

In tegenstelling tot de meeste andere landen, wordt in België het meeste varkensvlees vers verkocht. Het Piétrainvarken, met zijn hoog slachtrendement en laag vetgehalte, werd al snel populair: eerst in de provincie Brabant, later over heel België. Het ras was echter stressgevoelig en daarom werd in de jaren tachtig gezocht naar goede kruisingen met stressresistente Large White (Yorkshire) varkens. Hieruit is dan het onderras Piétrain Rehal voortgekomen.

Dikbilfactor

Vroeger werd het ras gepromoot als het varken met de vier hespen. Piétrainvarkens zijn drager van de dikbilfactor. Hierdoor ontwikkelt de dikbilpartij zich in vergelijking met andere rassen tot uitzonderlijke proporties. Het haarkleed van de Piétrain is bont (wit met grote zwarte plekken).

De Piétrain Rehal is het meest voorkomende varkensras in België en omvat meer dan 90% van de varkensstapel in België.

Het vlees is uitermate mager en bovenmaats gespierd, vandaar ook de naam dikbilvarken. Het bevat weinig intramusculair vet in tegen stelling tot bvb. het Duroc- of Ibericovarken.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button