fbpx

Lamsvlees

Limburgs Eeperheide lam

We werken graag met lokale producten en werken samen met een uitsnijderij net over de grens in het Nederlandse Zuid-Limburg, daar vonden we het Eperheide-lam.

De kuddes van schaapskooi Mergelland lopen lekker vrij rond in het Zuid-Limburgse geul en gulpdal landschap. Door gezonde voeding en grazen op ecologisch beheerd kalkgrasland is het vlees vol van smaak en rijk aan hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en vitamine B. Het is iets donkerder dan het vlees van de Texelaar, maar zeker niet minderwaardig.

Texelaar lam

Al eeuwenlang begrazen grote kuddes schapen de weiden van het Nederlandse waddeneiland Texel. Het Texels schaap is een uniek ras: breed in de schouders en heupen, waardoor er ‘veel vlees op de botten zit’. Het heeft de beste vlees-been verhouding, stevige billen, brede heupen en een dikke nek. Hiermee heeft de Texelaar zelfs de reputatie opgebouwd als vleesschaap met beste bespiering zonder vervetting. Naast het voordeel van relatief veel vetarm vlees is Texels lamsvlees wereldberoemd om de heerlijke smaak en fijne, malse structuur.

De lammeren die verwerkt worden zijn op het eiland Texel zelf geboren en geweid en hebben een zorgeloos leven geleid: lekker in de zon, liggend tegen de typisch Texelse tuunwallen. Bovendien krijgen ze een perfecte verzorging gedurende minimaal 100 dagen. Texels lamsvlees is op z’n best na minimaal 100 dagen dankzij het feit dat ze dan volledig ontwikkeld en geslachtsrijp zijn. Ondanks het feit dat lamsvlees eigenlijk een seizoenproduct is (eind april t/m augustus) kunnen we het hele jaar lamsvlees garanderen dankzij de verschillende geboorteperioden op de bedrijven op het eiland.

Volgens sommigen is het vlees pre salé: voor-gezouten door de zilte omgeving. Of dat klopt, laten we aan de fijnproevers over. Puur is het zeker en bovendien mooi rosé van kleur. Texels lamsvlees is een zeer gewaardeerd product en de vraag stijgt nog steeds.

Nieuw-Zeelands lam

De meest verkochte snitten (filet, kroon kort & lang, lendesteaks, bouten) van lamsvlees worden geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, zowel vers als diepvries. De uitgestrektheid van de natuur en de optimale klimatologische omstandigheden bieden de lammeren een perfect leefklimaat. Het resultaat is lamsvlees van uitstekende kwaliteit.

Iers, Welsh of Schots lam

Echter voor de liefhebbers hebben we ook een assortiment Iers, Welsh of Schots Lamsvlees. Dit wordt voor ons versneden, vers op maat, en iedere week is er verse aanvoer.

De natuurlijke graslanden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, gecombineerd met een lange schapentraditie, heeft tot gevolg dat het Ierse en Britse lamsvlees – het Engelse, Welsh, Schotse en Noord-Ierse lam – tot de culinaire top behoort. Het Britse lam bepaalt, mede op internationaal niveau, de eisen voor de kwaliteit van de lammeren, van gezonde natuurlijke productiesystemen en voedselveiligheid tot smaak, malsheid en dikte. De snitten zijn iets groter en vetter, maar rijker van smaak.

Het voedsel dat een lam eet, is doorslaggevend voor de smaak van het vlees. Mals gras met natuurlijke kruiden geven het lam een zachte maar deels ook licht kruidige toets. Zo geven lammeren die op weidegronden grazen, met invloed van zilte zeelucht, of op stukken weiland die door het getijde onder komen te staan met zeewater, lamsvlees met een zilte smaak. De zogeheten pré-salé of salt marsh lammeren.

Frans lam

Andere Europese soorten zijn de lammeren van de Garrigue in de Provence. Tevens in Frankrijk graast het agneau de pré-salé onder meer op de weidegronden in de baai van Mont-Saint-Michel in Normandië en in de baai van de Somme in Picardië.

Twee andere schapen, die eveneens een beschermd kwaliteitslabel dragen, zijn het Agneau de Pauillac en het Agneau de Sisteron. Het agneau de Pauillac is een melklam dat uitsluitend bij de moeder drinkt, aangevuld met een beetje melasse, en niet ouder wordt dan 75 dagen of tot het lam een gewicht bereikt heeft van maximaal 15 kilogram.

Het agneau de Sisteron daarentegen mag ouder verkocht worden en is tussen de 70 en 150 dagen oud en bij gevolg zwaarder.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button