fbpx

Irish Shorthorn Prime beef

Shorthorn of Durham

De Shorthorn of Durham is een rundveeras dat ontstond in noord-oost-Engeland in de 18e eeuw en dat oorspronkelijk een dubbeldoelras was, maar nu is opgesplitst in 2 aparte rassen: de Beef Shorthorn en de Dairy Shorthorn. Ze stammen af van een ras dat uitstierf in de 16e eeuw en bekendstond om zijn korte horens. In het midden van de jaren 1800, selecteerden Schotse fokkers dieren die toegenomen compactheid bezaten, dik genoeg waren en de mogelijkheid hadden om op vroege leeftijd te rijpen en vet te mesten, wat resulteerde in het huidige Shorthornras. In de 19e eeuw was het een rundveeras met grote verspreiding in West-Europa en Noord-Amerika en stond het aan de basis voor enkele moderne rassen, zoals het Belgisch witblauw.

Back to Basic

De Shorthorn kent sinds kort terug een revival omdat de vraag naar back to basic vlees, enorm is toegenomen. We waren dan ook op zoek naar de voorvaderen van ons gekende Belgisch witblauw en kwamen zo terug terecht bij dit prachtige rund. In België vonden we echter geen telers die de shorthorn in voldoende mate kweekten tot slachtvee.

We bezochten in Ierland enkele telers die aan de hand van het Shorthorn Quality Scheme de veestapel opnieuw wilden laten uitgroeien voor een niche maar exclusieve markt.

Al het goede van het natuurlijke ras gecombineerd met de voordelen van het grasdieet, geeft ons mooi, mals en sappig premium kwaliteitsvlees.

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button