fbpx

Grieks Zwart varken

Het varken van de Olympusberg

Achter de benaming ‘ Het Griekse Zwarte varken” een term die voor de meesten onbekend klinkt, ligt het oudste varkensras van het Middellandse Zeegebied. Het betreft het eerste tamme varken in Europa, dat sinds het Nieuw Steentijdperk beschouwd werd als huisdier. Homerus vermeldt in zijn werk enerzijds “Eumaios”, de trouwe varkenshoeder van Odysseus, die zwarte varkens hoedt, en anderzijds het feit dat de minnaars van Penelope als spijs de voorkeur gaven aan grote, vette zwarte varkens. De oude Macedoniërs geloofden dat jonge knapen pas volwassen werden nadat ze op 15-jarige leeftijd jacht hadden gemaakt op een zwart varken van de Olympusberg. Op een fresco teruggevonden in de tombe van Philippus in Vergina, staat een 15-jarige Alexander de Grote afgebeeld, die jacht maakt op een zwart varken van de Olympusberg. Enkele jaren later, in het voorjaar van 334 v.Chr. tijdens de veldtocht tegen de Perzen eert Alexander de Grote de goden in het Heiligdom Dion met offers zoals het zwarte varken van de Olympus. Bovendien wordt er aangenomen dat ongeveer 70.000 zwarte varkens van de Olympus werden geslacht, gepekeld en geladen op de triremen van deze grootse bevelhebber, om zijn 50.000 soldaten te voeden.

Met olijven gevoerd varkensvlees

In 2014 heeft het bedrijf Fotiadis farm in samenwerking met de universiteit van Thessaloniki en het Griekse centrum voor onderzoek en technologische ontwikkeling (EKETA) een baanbrekend onderzoek verricht m.b.t. het voeren van zwarte varkens met olijven. In de schaduw van de goddelijke berg, de Olympus, heeft Fotiadis Farm de olijf, vrucht en nationale trots van Griekenland toegevoegd aan het varkensvoer. Als de dieren 5 maanden oud zijn worden ze naar een specifiek bergachtig weiland met een oppervlakte van 300.000 m2 gebracht, waar ze vrij en blij kunnen grazen tot ze 12 maanden oud zijn. Het olijvendieet geeft aan het varkensvlees een unieke smaak en aroma, en verhoogt bovendien de concentratie aan omega-3 en omega-6 vetzuren, die heilzaam zijn voor onze gezondheid. Een specifieke analyse door het EKETA, toont aan dat het zwarte varkensvlees 5700% meer omega-3 en omega-6 vetzuren bevat, alsook 335% meer polyfenolen; 110% meer ijzer dan het gewone varkensvlees. Fotiadis farm heeft de methode om zwarte varkens te voeren met olijven, beschermd met een wereldwijd patent en creëert op die manier een innovatief product, uniek in de wereld.

Geniet van gegrild zwart varkensvlees ZONDER specerijen toe te voegen. Een weinig zout op het vlees, kort voor de bereiding volstaat om ten volle te genieten van het aroma, de jus en de unieke smaak van het vlees en van de nasmaak die het gehemelte streelt. Een gastronomisch topproduct dat reeds door menige chefs als uitmuntend werd beoordeeld.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button