fbpx

Limousin

De roodbruine van Limoges

Het ras vindt zijn oorsprong in de streek van Limoges in Frankrijk. Sinds eind 17e eeuw in provincie Limousin als werkras gefokt. Charles de Léobardy legde in het midden van de 19e eeuw een basis voor een vlees/werktype. Het vlees/werktype werd in 1900-1930 vastgelegd. Het werd vaak uitgevoerd en gefokt in meer dan 60 landen. Het Limousin is een groot ras met een goede transformatie. Het is blondrood tot roodbruin en heeft korte hoorns.

Lastenboek

Limousin rundvlees behoort tot de absolute top op het gebied van smaak, kwaliteit en gezondheidsgaranties. Deze garanties worden weergegeven in het ‘Cahier des Charges’. Dit is het reglement of strikte lastenboek waaraan de boeren, die aangesloten zijn bij Union France Limousin, zich streng dienen te houden. Indien zij een overtreding begaan, is levenslange uitsluiting het gevolg.

Enkele regels waaraan men moet voldoen:

  • Alleen natuurlijke voeding is toegestaan
  • Elk dier heeft zijn eigen dossier
  • Kalveren zogen uitsluitend moedermelk en grazen op uitgestrekte heuvelachtige weiden
  • Dieren eten uitsluitend gras en granen en blijven zo lang mogelijk in de wei

Voor het vee betekenen deze regels onder meer:

  • Een normale lichaamsbouw, geen topzware vleesfabrieken op pootjes
  • Een gezond en stressvrij leven met veel lichaamsbeweging
  • Vrijwel 100% natuurlijke geboortes (tegenover bijna 100% operatieve geboortes bij doorgefokte rassen)

Eigenschappen

De smaak van Limousin rundvlees staat hoog aangeschreven. Dit werd in het verleden en wordt nog steeds bevestigd door topchefs en diverse jury’s van smaakwedstrijden. Je proeft dat de natuur zijn gang heeft kunnen gaan. Het heeft een hele pure, uitgebalanceerde smaak, kortom een echte ouderwetse vleessmaak.

Limousin rundvlees heeft nauwelijks gewichtsverlies bij het bereiden. Het belangrijkste is echter dat het vlees, door zijn natuurlijke kenmerken, veel minder vet mag zijn dan dat bij ander vlees het geval kan zijn. Dat zit hem in de prachtige fijnvezelige structuur van het vlees. Een kwaliteit van het vlees, die maakt dat het in veel bereidingen met een veel kortere gaartijd kan volstaan en dat het zijn eigen sappen vasthoudt.

Door de maat genomen is Limousin vlees net zoals Blonde d’Aquitaine of ons Wit Blauw, mager vlees. Daarmee bedoelen we dat Limousin geen overtollig vet heeft. Net een klein randje aan die stukken waaraan dat hoort te zitten en net die fijne dooradering in die delen die daarom vragen.

Wij bieden u Limousin aan van eigen bodem wat de laatste 100 dagen graangevoerd is en werken hier samen met lokale boeren.

Voor de liefhebbers van terroir betrekken we ook de snitten uit Frankrijk.

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button