fbpx

Blonde d’Aquitaine

Blonde d’Aquitaine,… vollop in opmars

Het gaat goed met het Blonde d’Aquitaine ras. Nationaal en internationaal staan de runderen volop in de belangstelling. En dat terwijl het een relatief jong ras is, dat het op moet nemen tegen andere, veel grotere vleesrassen. Dan moet dit ras wel iets bijzonders hebben, en dat is ook zo.

Oorsprong

In de 6de eeuw kent West-Europa grote invallen vanuit Centraal Europa. Invallers doorkruisen het Frankische en Gallische rijk, richting Spanje en Portugal. Karren vol wapens en voorraad worden getrokken door runderen die hen tevens in voedsel voorzien. Oorspronkelijk schijnen deze runderen te behoren tot een enkel ras: de Bos Aquitanicus. Door kruising ontstaan in zuidwest Frankrijk drie onderrassen:

kaart_Aquitaine.jpg

  • De Westelijke Pyreneeën. Onder invloed van het natuurlijke milieu worden de dieren kleiner. Sinds 1921 wordt deze soort de Blonde der Pyreneeën genoemd.
  • De Garonne-streek (tussen Agen en Bordeaux). Hier vindt men de Garonnaise des Côteaux (donker blond) en de Garonnaise des Plaines (licht blond).
  • De Quercy. In 1920 splitsen de fokkers van de Tarn en Garonne-streek zich af van het stamboek Garonnais en vormen het Quercy-ras, op basis van de Garonnaise de Côteaux. Om hun ras te differentiëren wordt veelvuldig aan kruising met het ras Limousin gedaan.

Uiteindelijk worden de drie rassen samengevoegd en sinds 1962 bestaat het Stamboek van de Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee in Frankrijk.

Eigenschappen

Het zijn mooie, grote en elegante dieren, met een goede bespiering. De fijne blonde huid en horens zijn kenmerkend. Stieren die op een leeftijd van 22 maanden een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg zijn geen uitzondering. In de vleesveewereld streeft men naar een zo hoog mogelijk netto-vleesrendement wat mede de populariteit van de Blonde verklaart.  Een ander belangrijk kenmerk van de Blonde is het afkalfgemak. Maar liefst 95% van de geboortes vindt op natuurlijke wijze plaats. Ook bij de Belgische boeren is het ras daardoor populair en in volle opmars als alternatief voor het traditionele wit-blauwe ras.

We kopen en verkopen vaak ook Blonde’s geteelt en grootgebracht door plaatselijke boeren waardoor we ook de lokale economie en veeteelt een hart onder de riem steken.

Het vlees van een Blonde koe of stier is fijn van structuur en bijzonder mals. Mede door de zeer goede verhoudingen tussen vlees, vet en beenderen, is het vlees geliefd bij de betere slagerijen, brasseries en restaurants in ons land.

Het Blonde d’Aquitaine rundvlees is bijzonder smaakvol. In Franse restaurants krijgt het vlees van de Blonde de hoogste waardering en ook bij ons wint het vlees in populariteit.

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Call Now Button